Terug Gemeenteraad

ma 24/06/2024 - 19:30 Raadzaal

Goedkeuring notulen vorige vergadering

Openbare zitting

Afdeling Stafdiensten

Secretariaat

Financiële Dienst

Technische Dienst

Afdeling Grondgebiedzaken

Dienst Omgeving

  • Het financieel jaarverslag en het inhoudelijk jaarverslag over het kalenderjaar 2023 met betrekking tot de werking en het budget van de interlokale vereniging lokaal woonbeleid Haspengouw moeten door de gemeenteraad worden goedgekeurd.

    (bijlagen met bestandsnamen :  _RAP_HaspengouwWest_2023_aanvullingen na stuurgroep.pdf en _IGS Haspengouw-West Saldering 2023.pdf)

  • Motivatie

    Aanleiding en context

    Met dit punt wordt aan de gemeenteraad goedkeuring gevraagd van het tracé en wegenisontwerp en vaststelling waarborgen met betrekking tot de omgevingsvergunningsaanvraag met als kenmerk OMV_2022063061, die door de BV Wonen in Limburg, met maatschappelijke zetel te Ringlaan 20, te 3530 Houthalen-Hechteren en met als KBO nummer: 0401.314.140, op 28 september 2023 ingediend werd.

    Waarbij na verzoek hiertoe door de vergunningverlenende overheid een gewijzigde projectinhoud ingediend werd op 20 december 2023 die vervolgens aanvaard werd op 16 januari 2024. Dit tevens zijnde de datum waarop de vergunningsaanvraag volledig en ontvankelijk verklaard werd.

    De aanvraag situeert zich niet binnen een algemeen of bijzonder plan van aanleg of in een ruimtelijk uitvoeringsplan. De aanvraag is gelegen binnen het geldende gewestplan ‘Sint-Truiden – Tongeren’ zoals goedgekeurd op 5 april 1977. Conform de voorschriften van het gewestplan is het projectgebied gelegen in ‘woongebied’.

    De vergunningsaanvraag heeft betrekking op een terrein gelegen te Sportstraat, ten noorden van het huis met huisnummer 8 en te zuiden van het huis met huisnummer 6. Het perceel is kadastraal gekend als zijnde Afdeling 1, Sectie A, nrs. 151p2 en 436w.

    De voorliggende vergunningsaanvraag voorziet in het oprichten van 20 sociale eengezinswoningen en 2 meergezinswoningen (8 appartementen) met de aanleg van bijhorende infrastructuur- en omgevingswerken, waaronder begrepen de aanleg van nieuw openbaar domein, de aanleg van parkeerplaatsen met 39 autostandplaatsen, bestaande uit 20 carports en 19 parkeerplaatsen.

    Iedere kavel zal uitgerust worden met een fietsenstalplaats waar maximaal 4/6 fietsplaatsen in onder gebracht kunnen worden, bovendien zal iedere eengezinswoning voorzien worden dat een regenwaterput van 5.000 liter en een infiltratieput van 1.800 liter. De meergezinswoningen (appartementen) worden voorzien van elk een regenwaterput van 10.000 liter en twee infiltratieputten van 3.140 liter.

    De overloop van alle loten wordt aangesloten op de wadi. De wadi zal aangelegd worden met een buffervolume van 205.386 liter, met een knijpleiding voor vertraagde leegloop, en een totale oppervlakte van 457,58 met een diepte van ca. 90 centimeter.

    Met de aanvraag wordt tevens voorzien in ontbossing, waarbij de 95 aanwezige (verwilderde) bomen gerooid zullen worden, met een boscompensatie hieraan gekoppeld. Het betreft in zijn totaliteit het rooien van een groenoppervlakte van 4.407m², dewelke gecompenseerd zal worden aan de hand van het gevoegde boscompensatieformulier.

    De omgevingsvergunningsaanvraag omvat volgende stedenbouwkundige handelingen:

    • Het oprichten van 20 eengezinswoningen, met carport, fietsenstallingen, regenwaterput en infiltratieput;
    • Het oprichten van 2 meergezinswoningen (8 appartementen), regenwaterput, twee infiltratieputten;
    • Het oprichten en aanleggen van parkeerplaatsen, voor in totaal 39 autostandplaatsen, bestaande uit 20 carports;
    • Het rooien van 95 bomen en het compenseren hiervan;
    • Reliëfwijzigingen;
    • Het aanleggen van infrastructuur (wegenis).

    De vergunningsaanvraag omvat volgende ingedeelde inrichting:

     

     

    Hoeveelheid

    Klasse

     

    Rubriek

    Omschrijving

    Hoeveelheid

    Klasse

     

     

    16.3.2°a)

    28 individuele lucht-water warmtepompen opgesteld op het platte dak waarvan :

    - 8x toestel van 4,20 kW th (1,16 kW el);

    - 20x toestel van 7,50 kW th (2,14 kW el). (Nieuw)

    52,08 kW

    3

     

     

     

    52,08 kW

    3










    Het projectgebied van de omgevingsvergunningsaanvraag is gelegen in het centrum van de gemeente Heers, waarbij de westelijke zijde van het projectgebied grenzend is aan het administratief centrum van de gemeente Heers, gelet het stadhuis, de bibliotheek en het gemeenschapscentrum ‘De Bammerd’ hier gelegen zijn. In de zone tussen het administratief centrum van de gemeente Heers en het projectgebied is een zone voor recreatie gelegen waarbij hier een groen park met buitenfitness en een Finse piste gelegen is. Het terrein wordt ontsloten via de gemeenteweg “Sportstraat”, een eenrichtingsstraat die de Paardskerkhofstraat verbindt met de Roppelaan.

    Langs oostelijke zijde kunnen de benodigde gemeenschapsvoorzieningen op korte afstand gevonden worden, waaronder supermarkten, ontspanningsmogelijkheden, onderwijs, …

    De vergunningsaanvraag voorziet in naast bovenvermelde handelingen eveneens in een uitbreiding van het gemeentelijk wegennet en het openbaar domein, doordat de Sportstraat gewijzigd wordt met de aanleg van drie bijkomende ontsluitingsmogelijkheden.

    Dit betreft een 'zaak van de wegen' die deel uitmaakt van een aanvraag omgevingsvergunning. De zaak van de wegen moet behandeld worden vooraleer een besluit kan worden genomen over het aangevraagde woningbouwproject. De 'Zaak van de wegen' beoordeelt hoe de wegenis is vorm gegeven bv. is de aankleding kwalitatief, is er voldoende groenvoorziening, is de gemeente bereid de oppervlakte over te nemen in het openbaar domein en in te staan voor het toekomstig onderhoud? 

    Het komt aan de gemeenteraad toe om zich uit te spreken over de ‘zaak van de wegen’, waarna het aan de vergunningverlenende overheid toekomt om zich uit te spreken over de goede ruimtelijke ordening van het aangevraagde woningbouwproject.

    Argumentatie

    De vergunningsaanvraag voorziet naast de stedenbouwkundige handelingen en de ingedeelde inrichting, in het aanpassen van het gemeentelijk wegennet doordat het openbaar domein van de Sportstraat uitgebreid wordt en een wijziging zal optreden aan de Sportstraat, waarlangs het project gelegen is en waarlangs het project rechtstreeks op zal aantakken. De omgevingsvergunning omvat de aanleg van de wegenis met de bedoeling deze over te laten aan de gemeente en op te nemen in het openbaar domein als een gemeenteweg.

    De Sportstraat is een gemeenteweg ingeschreven in de Atlas der Buurtwegen onder de naam ‘Buurtweg nr. 27’ en werd door de Deputatie van de provincie Limburg op dd. 18 november 1976 gewijzigd en ‘rechtgetrokken’. Waarbij het tracé van de huidige Sportstraat gevormd werd.

    Overeenkomstig artikel 85 van het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen worden alle gemeentelijke wegen en buurtwegen in de zin van de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen thans beschouwd als gemeenteweg, waarbij ingevolge artikel 86 van hetzelfde decreet de Atlas der Buurtwegen zijn verordenende kracht behoudt.

    Concreet is er voor deze aanvraag sprake van:

    • Het aanleggen van meerdere nieuwe ontsluitingswegen, met groenstroken en de aanleg van een WADI;
    • De opname in het openbaar domein van twee van deze nieuwe ontsluitingswegen met groenstroken, en  een groene openbare ruimte met ruimte voor water (WADI);

    Overeenkomstig artikel 12, §2 van het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen (Hierna: ‘Decreet Gemeentewegen’) kan een wijziging aan het gemeentelijk wegennet op geïntegreerde wijze binnen de behandeling van een omgevingsvergunningsprocedure behandeld worden indien aan de vergunningsaanvraag een rooilijnplan gevoegd is dat voldoet aan de vereisten van artikel 16 van het Decreet Gemeentewegen.

    De aanvrager van de voorliggende vergunningsaanvraag heeft hiervan gebruikgemaakt en heeft aan het aanvraagdossier een rooilijnplan gevoegd met de naam ‘BA_19.237-230523-20won-8app-indC-240322_I_N_rooilijn.pdf’ (index C) door Paternotte Architecten BV, Gorsemweg 71, B-3800 Sint-Truiden.

    Dit rooilijnplan voldoet aan de decretale vereisten van artikel 16 van het Decreet Gemeentewegen en bevat een weergave van de actuele rooilijn, de toekomstige rooilijn en de bestaande op te heffen rooilijn. Bovendien worden de kadastrale gegevens vermeld en wordt de getroffen oppervlakte weergegeven en vermeld. Er wordt geen begroting van de waardevermeerdering overeenkomstig artikel 28 van het Decreet Gemeentewegen opgenomen doordat er een kosteloze grondafstand plaatsvindt van de betrokken gronden. Reden waartoe de eigenaarsgegevens ook niet vermeld worden, aangezien uit het aanvraagdossier reeds duidelijk blijkt dat de vergunningsaanvrager eigenaar is.

    Vervolgens bepaalt artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet dat de gemeenteraad zich uitspreekt over de ‘zaak van de wegen’ en daarbij een beoordeling maakt van de ligging, breedte, uitrusting en verenigbaarheid met de principes en doelstellingen van de artikelen 3 en 4 van het Decreet Gemeentewegen.

    Verwezen wordt hiervoor naar de principes en doelstellingen uit het Decreet Gemeentewegen die gelden voor iedere wijziging aan het gemeentelijk wegennet:

    “Art. 3

    Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.

    Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:

    1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;

    2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.”

     

    “Art. 4

    Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:

    1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;

    2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;

    3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;

    4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;

    5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.”

     

    Het is in het licht van deze principes en doelstellingen dat de beoogde wijziging zal worden onderzocht.

    De bevoegdheid van de gemeenteraad moet daarbij onderscheiden worden van deze van de vergunningverlenende overheid, hier het college van burgemeester en schepenen. Dit in die zin dat deze bevoegdheid zich beperkt tot hetgeen hierboven uiteengezet is, zonder zich te kunnen uitspreken over de vergunningsaanvraag en -aspecten zelf.

    Tot slot geldt dat wanneer de gemeenteraad zich dient uit te spreken over de “zaak der wegen”, zij zich uitspreekt over de ligging, breedte en uitrusting van de gemeenteweg, alsook over de eventuele opname in het openbaar domein. Dit impliceert dat de gemeenteraad niet enkel beslist over het tracé, maar ook over de keuze van wegverharding en bestrating, weguitrusting en nutsleidingen, aanleg van trottoirs, etc…

    • Algemeen

    De Sportstraat is een gemeenteweg die kwalificeert als een lokale weg van het type III, zijnde een erftoegangsweg (bestemmingsverkeer), die via eenrichtingsverkeer ontsluit vanaf de Paardskerkhofstraat richting de Roppelaan. Beide aanliggende gemeentewege waartussen de Sportstraat de verbinding uitmaakt, zijn eveneens lokale wegen van het type III. De bestaande mobiliteitsdruk op deze wegen is aldus beperkt.

    Het tracé van de Sportstraat is niet gelegen binnen het BPF (Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk) doch kan dit mogelijks een ‘bijkomende’ vertakking uitmaken van fietsroute nr. 158 die loopt langs de Paardskerkhofstraat, Truyerstraat, Weerstandersstraat en de Roppelaan.

    Het doel van de aanvraag is om een sociaal woonbouwproject te realiseren dat voorziet in het creëren van 28 bijkomende woongelegenheden. Daartoe worden er twee meergezinswoningen opgericht met elk vier appartementen die in een open-bebouwing opgericht worden, en vervolgens worden er 20 eengezinswoningen opgericht, waarvan er 12 ingericht worden in halfopen-bebouwing en 8 ingericht worden als gesloten bebouwing.

    Met deze aanvraag beoogt men eveneens een aansluiting op het aangrenzend openbaar groenpark rond het administratief centrum van de gemeente Heers, aangezien met de voorliggende aanvraag de opportuniteit ontstaat om een trage verbinding te realiseren met de Sportstraat waar het terrein voorheen dichtbegroeid was.

    Hiertoe wordt er geopteerd om in totaal drie aansluitingen te voorzien met het openbaar groenpark, bestaande uit een trage verbinding gelegen tussen de loten 30-5-6 en 7-8-9-10 bestaande uit een verhard pad met grind en een gedeelte aangelegd met waterdoorlatende klinkers aangezien dit gedeelte loopt voorbij de aanwezige vier carports.

    Ter hoogte van de loten 21-21 en 19-20 wordt eveneens voorzien in een trage verbinding richting het openbaar groenpark gelegen achter het projectgebied, waarbij dit een variabele breedte zal verkrijgen. De aansluiting op de Sportstraat wordt voorzien in een breedte van 4,00 meter om vervolgens te verbreden naar 6,40 meter en dan gradueel te versmallen naar een breedte van 4,00 meter. Ook dit pad zal ingericht worden in grindverharding en is er voornamelijk op gericht om zachte weggebruikers, en dan in het bijzonder voetgangers, toegang te verlenen tot het achterliggend openbaar groenpark.

    De grindverharding bestaan uit grindstabilisatiematten, een bed van steenslag van 2/6,3 (Enom = 4cm), steenslagfundering, geotextiel en een toplaag van gebroken blauwe grind tussen de 5 en 25 millimeter. De waterdoorlatende klinkers worden uitgerust in waterpasserende betonstraatstenen met een verbrede voeg met dikte van 6 centimeter, een bed van steenlaag 2/6,3 (Enom= 4cm), steenslagfundering en geotextiel.

    Tot slot voorziet de aanvraag ook in een zone met openbaar groen waarin een WADI aangelegd zal worden met een oppervlakte van 835,28 m². Deze zone wordt openbaar ingericht en gevoegd tot het openbaar domein om maximale integratie te bekomen met het achtergelegen groenpark.

    Bijgevolg richten de voorliggende aanpassingen aan het gemeentelijk wegennet zich binnen voorliggende vergunningsaanvraag zich tot het realiseren van een maximale verbinding en doorwaadbaarheid met het achtergelegen groene gebied zodanig dit een werkelijke parkfunctie kan verkrijgen. Hetgeen zal leiden tot een toename van de verbondenheid en verwevenheid van de omgeving.

    Tot slot wordt er voorzien in 39 autostandplaatsen voor 28 woongelegenheden, waardoor er 1.4 autostandplaatsen per woongelegenheid gerealiseerd worden, waardoor de parkeerdruk op het openbaar domein minimaal zal blijven.

    De waterhuishouding wordt gerealiseerd door het aanleggen van een WADI met een buffervolume van 205.386 liter tot het peil van de overstortleiding (op 74,20 TAW). Tevens wordt er voorzien in een knijpleiding voor vertraagde leegloop op het peil 73,80 TAW. Het kritisch overstromingspeil - toekomstig klimaat - kleine kans (1000 jaarlijkse bui) bedraagt 74,75m TAW. Waarbij uit de overstromingskaart blijkt dat het overstromingsgevoelig karakter (pluviaal) gelegen is in de noordelijke zijde van het project (zijnde de locatie waar de WADI ingericht zal worden).

    Het waterbeheer van de afwatering van het perceel wordt als volgt aangepakt : de afwatering / afstroming van het achterliggende perceel (Finse piste) wordt geleid d.m.v. een beperkte gracht en talud achter de draadafsluiting met betonplint tot aan de wadi. De individuele percelen worden trapsgewijs genivelleerd, waardoor de afstroming vertraagt en de infiltratiemogelijkheid verhoogt. Hiervoor worden tussen de percelen onderling ook draadafsluitingen geplaatst met betonplint. De helling van de toegangspaden naar de woningen wordt op meerdere plaatsen onderbroken om het afstromend water naar de aangrenzende groenzone te leiden.

    Deze aangrenzende groenzone wordt vervolgens aangelegd op een komvormige wijze met een straatkolk, waardoor het water verder kan infiltreren en afgevoerd kan worden.

    Gelet op de maatregelen die genomen worden en de omvang van de WADI, lijken er zich binnen het kader van de waterhuishouding van de wegenis geen problemen voor te doen en is dit aanvaardbaar.

    • Algemeen belang

    Overeenkomstig art. 4, 1° Decreet Gemeentewegen dienen wijzigingen van het gemeentelijk wegennet steeds ten dienste te staan van het algemeen belang.

    Voorliggend rooilijnplan strekt ertoe om twee trage verbindingen te realiseren tussen de Sportstraat en het achtergelegen openbaar groen rondom het administratief centrum van de gemeente Heers waar een Finse piste is gelegen. Deze trage verbindingen worden zo ingericht dat gemotoriseerd verkeer geweerd wordt en een veilige verbinding gerealiseerd wordt voor de zachte weggebruikers. Enkele van deze paden zullen ook door de bewoners gebruikt worden, doch betreft dit louter bestemmingsverkeer waardoor er hier zich geen problemen zullen stellen.

    Daarnaast wordt ook voorzien in de aanleg van een openbare groene zone, aansluitend op de bestaande achtergelegen groene zone, waar een WADI voorzien zal worden met een variabele diepte van 90 centimeter. Deze zal uitgerust worden met een buffervolume van 250.386 liter.

    Door deze zones op een openbare wijze in te richten wordt er een doorwaadbaarheid, toegankelijkheid en verwevenheid gerealiseerd in de omgeving zodanig enerzijds een verbindende, veilige, functie ontstaat tussen de Sportstraat en de openbare groene zone achter het projectgebied. Anderzijds wordt op deze wijze een werkelijke parkfunctie gerealiseerd voor de achtergelegen openbare zone, doordat deze nu bereikbaar zal worden uit verschillende locaties.

    Bovendien zorgt dit voor een versterking van het trage wegennetwerk dat in aantal groeit, waarbij de uitrusting eveneens de waterhuishouding ten goede komt en zorgt dat de zachte weggebruikers veilig kunnen ontsluiten naar de achtergelegen zone.

    • Uitzonderingskarakter wijziging

    Overeenkomstig art. 4, 2° Decreet Gemeentewegen is elke wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg een uitzondering, die gemotiveerd moet worden.

    Blijkens de memorie van toelichting bij het Decreet Gemeentewegen werd deze motiveringsverplichting in het leven geroepen, met het oog op de bescherming van de trage wegen, d.w.z. de wegen niet hoofdzakelijk bestemd voor gemotoriseerd verkeer, in het bijzonder de oude voetwegen opgenomen in de atlas der buurtwegen.

    Hierbij wenste de decreetgever de ondoordachte opheffing van zulke trage wegen tegen te gaan, gezien hun belangrijke maatschappelijke en mobiliteitsfunctie.

    In voorliggend geval moet echter worden vastgesteld dat de Sportstraat bezwaarlijk als trage weg gekwalificeerd kan worden, gelet deze gecategoriseerd is als een lokale weg type III om te dienen voor bestemmingsverkeer waaronder gemotoriseerd verkeer. Het voorliggend rooilijnplan raakt dus niet aan het trage wegennetwerk, net in tegendeel beoogd dit rooilijnplan net de uitbreiding hiervan door twee bijkomende trage verbindingen te realiseren alsook een openbare groenzone die door traag verkeer gebruikt kan worden.

    Bovendien wordt hierdoor een sociale functie en recreatieve functie verwezenlijkt voor het achtergelegen groenpark, waardoor tevens een verwevenheid, toegankelijkheid en verbondenheid gerealiseerd wordt.

    De voorgenomen wijziging is verantwoord.

    • Verkeersveiligheid

    Overeenkomstig artikel 4, 3° van het Gemeentewegendecreet dient bij de beslissingen omtrent de wijzigingen aan het gemeentelijk wegennet, steeds de verkeersveiligheid in aanmerking te worden genomen.

    Betreffende de verkeersveiligheid wordt vooreerst verwezen naar hetgeen dienaangaande reeds uiteen werd gezet onder de titel ‘algemeen belang’.

    Daarnaast moet opgemerkt worden dat de twee trage verbindingen voldoende breed voorzien worden, met de nodige uitrusting, om te voorzien in een veilige verbinding tussen de achtergelegen groenzone en de Sportstraat. De eerste trage verbinding wordt gerealiseerd in een breedte van 1,50 meter hetgeen volstaat om traag verkeer veilig te laten ontsluiten. Deze wegenis sluit immers aan op het voetpad aan de Sportstraat, waardoor deze trage verbinding in hoofdzaak zal dienen voor voetgangers. De tweede trage verbinding wordt gerealiseerd in een variabele breedte van circa 4,00 meter, hetgeen eveneens zal volstaan.

    Beiden sluiten aan op het voetpad van de Sportstraat, waarbij de zichtbaarheid gegarandeerd zal worden door de aan te leggen groenzones die zullen zorgen voor een voldoende visuele zichtbaarheid. De openbare groenzone wordt voldoende ruim voorzien zodat er zich geen problemen zullen voordoen.

    De parkeerdruk voor het openbaar domein zal miniem zijn door het aantal autostandplaatsen, zijnde 39, tegenover het aantal woongelegenheden (28). Bovendien zal de verkeersgeneratie niet van die aard zijn om voor een mobiliteitsprobleem te zorgen voor de Sportstraat, dit gelet de trage verbindingen erop gericht zijn voor zachte weggebruikers en de Sportstraat voldoende ruimte overlaat (zowel fysiek als mobiliteitsgewijs) om deze te ontsluiten.

    De gevraagde wijziging komt zodoende de verkeersveiligheid ten goede.

    • Ontsluiting aangrenzende percelen

    Overeenkomstig artikel 4, 4° van het Gemeentewegendecreet dienen bij de beslissingen omtrent de wijzigingen aan het gemeentelijk wegennet steeds de ontsluiting van de aangelande percelen in aanmerking te worden genomen.

    De wijziging brengt voor geen enkel perceel de ontsluiting naar het openbaar domein in het gedrang.

    • Gemeentegrensoverschrijdend perspectief

    Overeenkomstig artikel 4, 4° van het Gemeentewegendecreet dient zo nodig de wijziging aan het gemeentelijk wegennet te worden beoordeeld in grensoverschrijdend perspectief.

    In voorkomend geval paalt de Sportstraat niet aan een van de aangrenzende gemeenten, noch staat de Sportstraat in verbinding met een gemeenteweg dat mogelijks gemeentegrensoverschrijdende gevolgen kan veroorzaken.

    • Actuele functie – toekomstige generaties

    Overeenkomstig artikel 4, 5° van het Gemeentewegendecreet dient rekening te worden gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder hierbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij dienen tevens de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen te worden.

    De aangevraagde wijziging komt de veiligheid en het comfort van de zwakke weggebruikers ten goede, waarbij de materiaalkeuze en de inrichtingswijze de toekomstige generaties tegemoetkomt door te voorzien in een duurzame wegenisuitrusting.

    De actuele functie van de Sportstraat wordt bevestigd en verstevigd, doordat de ontsluitende functie uitgebreid wordt met een verbinding naar de openbare groenzone rondom het administratief centrum van de gemeente Heers. Zodanig wordt het wegennet verstrekt, uitgebreid en verkeersveilig uitgerust.

     

    Openbaar onderzoek

    Binnen het kader van de voorliggende vergunningsaanvraag met als referte OMV_2022063061, werd door het college van burgemeester en schepenen een openbaar onderzoek georganiseerd van dd. 24 januari tot en met 22 februari 2024.

    Tijdens het openbaar onderzoek werd één bezwaarschrift ontvangen op dd. 4 februari 2024.

    Overeenkomstig artikel 47 van het Omgevingsvergunningsbesluit is de gemeenteraad gehouden om zich uit te spreken over de bezwaren die betrekking hebben op de ‘zaak van de wegen’. Het is de gemeenteraad niet toegelaten om uitspraak te doen over de elementen die raken aan de ruimtelijke ordening of aan een beoordeling over de vergunningsaanvraag.

    De gemeenteraad dient in dit verband op te merken dat het ingediende bezwaarschrift geen betrekking heeft op de ‘zaak van de wegen’ en wordt dan ook niet behandeld.

     

    Adviezen

    Binnen het kader van de behandeling van de omgevingsvergunningsaanvraag met kenmerk OMV_2022063061 werden volgende adviezen ingewonnen:

    • Proximus – dd. 31 januari 2024 – voorwaardelijk gunstig

    Op basis van de informatie waarover wij momenteel beschikken, geven wij graag een gunstig advies indien u volgende voorwaarden opneemt in uw vergunning :

    • Een finale netwerkanalyse zal gebeuren na ontvangst van het vergunde plan.
    • Uitbreiding van de telecominfrastructuur van Proximus is ten laste van de aanvrager.
    • Van zodra vergund en minimaal 6 maanden voor oplevering dient de aanvrager zijn project kenbaar te maken bij Proximus door het formulier als bijlage ingevuld te versturen naar werf.a2@proximus.com.
    • De Proximus infrastructuur dient proactief voorzien te worden in het project. De technische documentatie hiervoor wordt ter beschikking gesteld na ontvangst van het vergunde plan.
    • Proximus wenst betrokken te worden bij alle coördinatievergaderingen via netwerkstudie.a22@proximus.com
    • Na de werken kunnen de bewoners eenvoudig aansluiten op de nutsvoorzieningen voor telefonie-, internet- en televisiediensten. Hiervoor kan de aanvrager terecht bij onze klantendienst op het gratis nummer 0800 22 800. Meer informatie op www.proximus.be/bouwen.

     

    • De Watergroep – dd. 17 januari 2024 – voorwaardelijk gunstig

    Advies Aftakkingen en Aansluitingen

    Gedeeltelijk gunstig advies met voorwaarden

    Voor de woningen:

    Voor hogervermeld perceel is een uitbreiding van het waterleidingnet nodig.

    Iedere woonentiteit dient over een afzonderlijke watermeter te beschikken.

    De plaats van de watermeter dient te beantwoorden aan de voorschriften van De Watergroep.

    Bij het plaatsen van de energiebocht dient rekening gehouden te worden met de afmetingen van de drinkwateraftakking.

    Elke aftakking moet in rechte lijn, haaks op de rijweg kunnen uitgevoerd worden.

    De kosten van de nieuwe aftakking(en) zijn ten laste van de aanvrager(s).

     

    Bij de start van de uitrol van de digitale watermeter door De Watergroep, is een draadloze verbinding met de digitale elektriciteitsmeter vereist. Om te verzekeren dat deze draadloze verbinding kan gemaakt worden, moet de aftakking voldoen aan onderstaande bijkomende voorwaarden:

    • De digitale watermeter staat best in dezelfde ruimte als de digitale elektriciteitsmeter
    • De maximum afstand tussen de digitale elektriciteitsmeter en de digitale watermeter bedraagt 50 meter.

     

    Voor meer vragen kan u altijd terecht op de website van De Watergroep:

    https://www.dewatergroep.be/nl-be/drinkwater/extra-services/digitalewatermeter 

     

    Voor de appartementen:

    Er is een uitbreiding van de waterleiding noodzakelijk.

    Door de beslissing van de Vlaamse regering op 8/04/2011 moet elke wooneenheid over een eigen watermeter beschikken. De plaats van de watermeters moet beantwoorden aan de voorschriften van De Watergroep.

    Het tellerlokaal moet een gemeenschappelijke ruimte zijn, groot en hoog genoeg voor de plaatsing van alle tellers.

    Voor gemeenschappelijke ruimten geldt dat deze ruimte op elk moment voor elk van de gebruikers toegankelijk moet zijn.

    Bovendien moet er een tijdelijke put van 1 x 1 x 1.2m voorzien worden voor het binnenbrengen van de waterleidingen. Als deze tijdelijke put niet aanwezig is, behoudt De Watergroep zich het recht om de aftakking niet uit te voeren. Na het binnenbrengen van de aftakking mag deze put gedempt worden. De koker vanuit de werkput tot buiten het gebouw moet een diameter van 150mm hebben. De plaatsing van een (energie) bocht is voor appartementen niet toegelaten.

    Automatische brandblusinstallaties mogen nooit rechtstreeks op het drinkwaternet aangesloten worden, enkel met tussenschakeling van een drukloos voorraadreservoir.

    De kosten van de nieuwe aftakkingen zijn ten laste van de aanvragers. 

    Voor meer vragen kan u altijd terecht op de website van De Watergroep:

    https://www.dewatergroep.be/nl-be/drinkwater/extra-services/digitalewatermeter 

    Voor de uitrusting van de verkaveling met een drinkwaterleiding op het openbaar domein moet door de initiatiefnemer onderstaande betaald worden: 

    • een forfaitaire kost per bijkomend aan te sluiten kavel
    • een kost voor ontwerp en veiligheidscoördinatie per project

    Gezien het hier sociale woningbouw betreft zal er een offerte op maat worden opgemaakt. 

    Waterbronnen en Milieu

    Volledig gunstig advies zonder voorwaarden 

    • Wyre – dd. 18 januari 2024 – voorwaardelijk gunstig

    Wij zijn nagegaan welke aanpassing van de infrastructuur van Wyre nodig is om dit project aansluitbaar te maken. 

    Wij vragen om onderstaande voorwaarden op te nemen in de vergunning

    Onze studiedienst stelde vast dat er een netuitbreiding nodig is om dit project aansluitbaar te maken. 

    De kosten van deze uitbreiding zijn ten laste van de aanvrager. Het technisch ontwerp en de offerte kan de aanvrager verkrijgen bij:    

    Wyre  => Coax Build Support Liersesteenweg 4 2800 Mechelen 015/33.20.90 cbs@wyre.be.

    Gelieve deze aanvraag minstens 4 maanden voor oplevering van het gebouw in te dienen.  

    Bij afbraak van gebouwen waarop kabels zijn bevestigd is het belangrijk om minstens 8 weken voor de start van de werken Telenet via 015/66.66.66 op de hoogte te brengen. 

    Deze vaststelling omvat niet de aftak- en aansluitkosten van de abonnee. Deze worden later met de gekozen provider verrekend.

    Wij blijven steeds tot uw dienst voor verdere informatie. 

    • Hulpverleningszone Zuid-West Limburg – dd. 6 maart 2024 – Voorwaardelijk gunstig

    De hulpverleningszone Zuid-West Limburg geeft een GUNSTIG brandweeradvies mits naleving van hogervermelde voorwaarden en opmerkingen. 

    Op het ogenblik van de beëindiging van de werken, dient de aanvrager de preventieafgevaardigde van de betreffende brandweerpost hiervan in te lichten, ten einde de burgemeester op de hoogte te kunnen brengen van het feit of er al dan niet aan de opgelegde brandvoorkomingsmaatregelen gevolg werd gegeven. Gelieve bij elke correspondentie de nummering onder “ons kenmerk” te vermelden.

    • Agentschap Natuur en Bos – dd. 30 mei 2024 – Voorwaardelijk gunstig

    Op basis van bovenstaande uiteenzetting verleent het Agentschap voor Natuur en Bos een gunstig advies mits naleving van de volgende voorwaarde(n): 

    • Het goedgekeurde boscompensatievoorstel met inbegrip van haar voorwaarde(n) op het gebied van compenserende maatregelen dient integraal deel uit te maken van de omgevingsvergunning.
    • De ontbossingswerken vinden plaats buiten het broedseizoen (dus buiten de periode van 1 maart tot 1 juli). 

    Wij raden de vergunningverlenende overheid aan om de vergunning slechts toe te kennen mits naleving van deze voorwaarden. 

    Onderstaande direct werkende normen zijn hierbij van toepassing: 

    • Artikel 90bis Bosdecreet van 13.06.1990
    • Artikel 2 Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van nadere regels inzake compensatie van ontbossing en ontheffing van het verbod op ontbossing van 16.02.2001
    • Artikel 16 Decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu van 21.10.1997

    Onderstaande doelstellingen of zorgplichten zijn hierbij van toepassing: 

    • Artikel 14 §1 Decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu van 21.10.1997

    Volgende voorwaarden moeten letterlijk in de vergunningsvoorwaarden van de omgevingsvergunning worden opgenomen

    • De vergunning wordt verleend op grond van artikel 90bis, §5, derde lid, van het Bosdecreet en onder de voorwaarden zoals opgenomen in het hierbij gevoegde compensatieformulier met kenmerk: 24-201029.
    • De te ontbossen oppervlakte bedraagt 4407 m². Deze oppervlakte valt niet meer onder het toepassingsgebied van het Bosdecreet.
    • De ontbossing kan enkel worden uitgevoerd conform het plan toegevoegd als bijlage, waarop ook de als bos te behouden zones zijn aangeduid.
    • De bosbehoudsbijdrage van € 37195.08 dient binnen de 4 maanden, vanaf de datum waarop gebruik mag gemaakt worden van deze vergunning, gestort te worden. Het overschrijvingsformulier voor het vereffenen van de bosbehoudsbijdrage zal rechtstreeks door ons Agentschap worden overgemaakt aan de aanvrager van zodra de vergunning van kracht wordt.

    Om een correcte inning van de bosbehoudsbijdrage en/of controle op de compenserende bebossingen mogelijk te maken, is het verplicht dat de vergunningverlenende instantie zo snel mogelijk een afschrift van haar beslissing bezorgt aan het Agentschap voor Natuur en Bos. De vergunningverlenende instantie dient ons ook op de hoogte te brengen van een eventuele (opschortende) beroepsprocedure tegen de genomen beslissing.

    • Advies Inter – dd. 29 januari 2024 – Gunstig

     

    • Advies Provincie Limburg, Directie Omgeving, Waterbeheer – dd. 7 februari 2024 – voorwaardelijk gunstig

    Waar technisch mogelijk worden de overloop van de hemelwaterputten en infiltratievoorzieningen, inclusief de straatkolken op wadi’s aangesloten

    Waar het technisch niet mogelijk is om de regenwaterafvoeren aan te sluiten op de wadi’s, worden cfr. de richtlijnen in de hemelwaterverordening afzonderlijke infiltratieputten per woongelegenheid voorzien.

    Volgende VOORWAARDEN worden opgelegd:

    • Het opgevangen regenwater in de hemelwaterputten bij de private woningen moet maximaal herbruikt worden in alle toiletten en wasmachines om te vermijden dat deze putten te vaak naar de infiltratievoorzieningen overlopen. 
    • De regenwateraansluitingen van loten 15 t.e.m. 22, inclusief de aangrenzende verhardingen, moeten cfr. de plannen bij de vergunningsaanvraag op de op infiltratievoorzieningen/wadi’s aangesloten worden. (wordt aan voldaan met plannen projectinhoudversie 5)
    • Alle verhardingen op het terrein moeten echter in eerste instantie oppervlakkig afwateren naar de aanliggende groenzones. 
    • Er mogen geen straatkolken in de rand van de wegenis/verhardingen geplaatst worden waardoor het water dat op deze verhardingen valt versneld wordt afgevoerd. 
    • Eventuele straalkolken moeten in de onverharde bermen geplaatst worden zodat deze enkel functioneren nadat eerst de onverharde oppervlakte met water verzadigd is. 
    • De onverharde bermen worden bij voorkeur licht komvormig uitgevoerd om zoveel mogelijk water in de teelaarde te kunnen opslaan. 
    • Een eventuele vertraagde afvoer en noodoverloop vanuit de wadi’s moet aangesloten worden op de voorziene leegloopleiding komende van de achterliggende Finse Piste, aangelegd in het kader van de heraanleg van de N3. Voor de aansluiting van deze leiding op de ingebuisde beek nr. 154 onder Sportstraat werd reeds een machtiging gegeven in het kader van de afgeleverde omgevingsvergunning OMV 2023070523. Het maken van een afzonderlijke aansluiting vanuit de wadi’s op de waterloop is niet toegelaten.  

    Uit de toepassing van de nadere regels voor de toepassing van de watertoets bij besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2006, en latere wijzigingen, is gebleken dat de nieuwbouw van 20 sociale woningen en 8 sociale appartementen een verandering van de toestand van watersystemen (of bestanddelen ervan) tot gevolg heeft. 

    Deze verandering heeft geen betekenisvol schadelijk effect op het watersysteem voor zover de voorwaarden onder deel 2 van dit advies worden opgenomen in de vergunning. 

    Het wateradvies is dan ook voorwaardelijk gunstig.

    • Advies Fluvius – dd. 13 juni 2024 – voorwaardelijk gunstig 

    Fluvius geeft voorwaardelijk gunstig advies.

    Bij deze verleent Fluvius voorwaardelijk gunstig advies aan het rioleringsontwerp opgesteld door ANTEA nv op datum van 21/05/2024 voor de aanleg van de riolering.

    Dit advies is gebaseerd op het projectreglement riolering, terug te vinden op de Fluvius website en goedgekeurd door de Raden van Bestuur van Fluvius Limburg, Fluvius West, Fluvius Antwerpen en Riobra. 

    Dit advies is 2 jaar geldig vanaf de datum van opstelling door Fluvius riolering en voor zover er geen wijzigingen aan het project worden doorgevoerd. Indien het project niet is uitgevoerd binnen deze periode, dient het ontwerp geactualiseerd te worden aan de op dat moment geldende wetgevingen en richtlijnen van Fluvius riolering en nutsleidingen.

    OPMERKINGEN AANGAANDE HET DOSSIER: 

    Ofwel dienen de rooilijnplannen herzien te worden zodat er geen riolering zal overgedragen worden naar het openbaar domein en de riolering in eigen beheer kan blijven. 

    Ofwel is een erfdienst voor riolering te voorzien, in de zone van de erfdienstbaarheid zullen de eigenaars van de betreffende percelen geen werken uitvoeren, handelingen verrichten, constructies oprichten, aanplantingen (ondermeer aanplanten van bomen, hagen of diepwortelende struiken) verrichten die de goede werking van het riool, het nazicht of later herstel ervan verhinderen of een mogelijk gevaar voor beschadiging kunnen betekenen. 

    In het ontwerp is een carport voorzien boven de riolering, deze constructies zijn bij eenvoudig verzoek te verwijderen door de eigenaar van het perceel om werken aan de riolering mogelijk te maken. De kosten voor verwijderen en terugplaatsen zijn ten laste van de eigenaar van het perceel (of eventuele VME). Waar mogelijk dient de ligging van de riolering opgeschoven te worden tot buiten de zone van de constructies (bvb thv carport lot 1-3 – RWA leiding te verschuiven tot zone buiten de carports). Bij ontwerp van de constructies is te bekijken dat de fundering hiervan niet boven de riolering komt te zitten, zodat het verwijderen en terugplaatsen eenvoudiger mogelijk is en er geen bijkomende belastingen op de riolering komen. De erfdienstbaarheden moeten duidelijk ingetekend worden en rekening houden met de percelen voor particulieren. (bvb afstand riolering tot draadafsluiting Lot 19 is na te kijken, ook andere loten is de draadafsluiting zeer dicht bij de draadafsluiting). 

     

    Het bestek met bijhorende meetstaat, de materiaalkeuze en de uitvoeringsmethoden dienen, conform het typebestek van Fluvius (laatste versie) opgesteld te worden. Deze vereisten dienen ter goedkeuring aan Fluvius overgemaakt worden en blijven steeds geldig. Het technische dossier dient door Fluvius goedgekeurd te zijn voor het in uitvoering kan gaan. 

    De aanvrager dient deze opmerkingen te verwerken in het dossier. Fluvius zal dit controleren voor uitvoering. Wijzigingen aan het dossier ten gevolge van opmerkingen van andere vergunningsverleners dienen altijd aan Fluvius gemeld te worden wanneer dit implicaties heeft op de riolering. Fluvius zal niet zonder meer de wijzigingen goedkeuren en aanvaarden! 

    OVERDRACHT VAN GRONDEN: 

    Aangezien het overgrote deel van de wegenis en grond(en) niet worden overgedragen naar het openbaar domein, dient er voor de riolering een erfdienstbaarheid op naam van Fluvius Limburg opgemaakt te worden. 

    In de verkavelingsakte/basisakte dient voor de Leidingen over de verschillende loten de erfdienstbaarheid opgenomen te worden: 

    Deze erfdienstbaarheid voor riolering en afwatering dient ten voordeel van Fluvius Limburg gevestigd te worden over een breedte van 4m, zijnde 2m langs weerszijden van de as van de leiding en dient op het plan, te voegen bij de verkavelingsakte, aangeduid te zijn. Ingeval van 2 leidingen: 2 m uit de as en 1.5 m tussen de 2 leidingen. Of specifiek ingeval diepe leidingen of gevellijn = grens erfdienst 

    Fluvius Limburg en bevoegden dienen te allen tijde toegang te krijgen tot deze zone voor erfdienstbaarheid, teneinde alle werken tot onderhoud en herstelling van de riolering en afwatering uit te voeren, zo nodig met inbegrip van werken aan de bovengrond. 

    Fluvius Limburg zal telkenmale er werken in opdracht van Fluvius Limburg uitgevoerd worden aan de bovengrond, een plaatsbeschrijving laten opmaken van de bestaande toestand vóór uitvoering en de toestand na uitvoering der werken tot aanleg van de ondergrondse riolering en afwatering. Zij verbindt zich ertoe om op eigen kosten het perceel te herstellen in zijn oorspronkelijke staat. Het verwijderen en terugplaatsen van de carports zijn door de eigenaar van het perceel uit te voeren en ten laste van de eigenaar. 

    In de zone van de erfdienstbaarheid zullen de eigenaars van de betreffende percelen geen werken uitvoeren, handelingen verrichten, constructies oprichten, aanplantingen (ondermeer aanplanten van bomen, hagen of diepwortelende struiken) verrichten die de goede werking van het riool, het nazicht of later herstel ervan verhinderen of een mogelijk gevaar voor beschadiging kunnen betekenen. 

    De inspectieputten dienen toegankelijk te blijven, de deksels dienen bij een eventuele aanpassing van het terrein mee op hoogte van het maaiveld gebracht te worden. De leiding blijft te allen tijde in volle eigendom van Fluvius Limburg. 

    Het ontwerp van de verkavelingsakte dient ter goedkeuring voorgelegd te worden aan Fluvius Limburg. Na het verlijden van de akte bij de notaris dient aan Fluvius Limburg een kopie van de akte bezorgd te worden. 

    BIJKOMENDE BEPALINGEN: 

    De initiatiefnemer voorziet in het bestek dat Fluvius toezicht uitoefent op de rioleringswerken, meer in het bijzonder dienen de waterdichtheidsproeven en de slagsondes in aanwezigheid van de toezichter van Fluvius, uitgevoerd te worden. De initiatiefnemer verbindt zich hiertoe deze proeven zo uit te laten voeren en verklaart zich hiermee akkoord. 

    Indien de resultaten van de zandcementproef niet de vereisten waarden uit het SB250 v 4.1 halen, zijn de resultaten niet aanvaardbaar en zal de overdracht van de riolering naar Fluvius geweigerd worden. De eenheidsprijs voor de fundering en omhulling in zandcement voor de berekening van de rafactie, voor Fluvius, is 15 €/lm voor de DWA-leiding, 25 €/lm voor de RWA-leiding, en 5 €/lm voor huisaansluitingen. 

    De camera-inspectie van de volledige riolering en van alle DWA huisaansluitingen en 20% van de RWA- en kolkaansluitingen dient door een erkend labo uitgevoerd te worden, volgens de beschrijving van het SB 250 en de aanvullingen in het Fluvius typebestek. 

    Huis-, kolk- en wachtaansluitingen worden in principe uitgevoerd op een diepte van 1,3 m onder het maaiveld en sluiten boven (12u) op de hoofdriolering aan. De aansluitingen dienen gemaakt te worden met een Y-stuk in plaats van een T-stuk. 

    Fluvius levert de huisaansluitputjes. Om beschadigingen hieraan te voorkomen, dient er na de plaatsing ervan rond de putjes een grondophoging voorzien te worden ( aanaarden). Deze huisaansluitputjes dienen geplaatst te worden zoals op de door Fluvius goedgekeurde plannen. Indien tijdens de uitvoering en/of na einde der werken blijkt dat de putjes verkeerd geplaatst zijn, zal Fluvius de werkelijke verplaatsingskost doorrekenen aan de initiatiefnemer. Wanneer er bovendien na het einde der werken, een herverkaveling plaatsvindt, waardoor er bijkomende putjes nodig zijn, zal Fluvius ook deze werkelijke kost aan de initiatiefnemer doorrekenen. 

    De inspectieputten dienen voorzien te zijn van een traploos regelbare afdekkingsinrichting, zoals opgenomen in het Vlariobestek 3.1.1 ( H3 Materialen – 12.4.2.4.). 

    De initiatiefnemer dient zoals opgenomen in de Praktische Leidraad, drie coördinatievergaderingen met alle partijen te beleggen: 

    een eerste bij het voorontwerp, 

    een tweede bij het ontwerp 

    en een derde na aanbesteding en vóór de aanvang der werken. 

    De uitnodigingen voor Fluvius dienen verstuurd te worden 21 dagen vóór de vergadering, naar netaanleg@fluvius.be. De initiatiefnemer nodigt de regio-ingenieur Patrick Warson uit op de startvergadering met de aannemer, min. 21 dagen vóór de startvergadering. 

    De aanwezigheid van een afgevaardigde van Fluvius voor de aanvaarding van de uitgevoerde werken is een vereiste. 

    Ten laatste een week vóór de voorlopige oplevering, dienen volgende documenten aan de toezichter van Fluvius overhandigd te worden: werfverslagen, postinterventiedossier met as built, proefresultaten en attesten, huisaansluitfiches met de foto’s Tevens zal ondergetekende de ontwerpplannen en de as-builtplannen met aanduiding van de huisaansluitingen en wachtaansluitingen, digitaal ( ACAD) aanleveren

    Evaluatie van de ingediende adviezen:

    De raad wenst er alvast op te wijzen dat haar beoordeling verricht dient te worden vanuit het oogpunt van de doelstellingen en principes van de artikelen 3 en 4 van het Decreet Gemeentewegen, waarbij de bevoegdheid van de raad slechts reikt tot de elementen die behoren tot de ‘zaak van de wegen’. Aspecten die toebehoren aan een beoordeling binnen de vergunningsaanvraag en die betrekking hebben op de ruimtelijke ordening, worden als zodanig niet besproken door de raad.

    De gemeenteraad neemt kennis van de uitgebrachte adviezen en sluit zich aan bij het advies van De Watergroep dat betrekking heeft op een voorwaarde teneinde de uitrusting van de verkaveling te voorzien met een drinkwaterleiding op het openbaar domein. Bijgevolg wordt voorgesteld volgende voorwaarde mee op te nemen in de vergunning:

    Voor de uitrusting van de verkaveling met een drinkwaterleiding op het openbaar domein moet door de initiatiefnemer onderstaande betaald worden:  

    • een forfaitaire kost per bijkomend aan te sluiten kavel
    • een kost voor ontwerp en veiligheidscoördinatie per project

    Gezien het hier sociale woningbouw betreft zal er een offerte op maat worden opgemaakt. 

    De gemeenteraad neemt kennis van het uitgebrachte advies van de Provincie Limburg, Directie Omgeving, Waterbeheer en sluit zich hierbij aan. Bijgevolg wordt voorgesteld volgende voorwaarden mee op te nemen in de vergunning:

    • De regenwateraansluitingen van loten 15 t.e.m. 22, inclusief de aangrenzende verhardingen, moeten cfr. de plannen bij de vergunninsgaanvraag op de op infiltratievoorzieningen/wadi’s aangesloten worden. 
    • Alle verhardingen op het terrein moeten echter in eerste instantie oppervlakkig afwateren naar de aanliggende groenzones. 
    • Er mogen geen straatkolken in de rand van de wegenis/verhardingen geplaatst worden waardoor het water dat op deze verhardingen valt versneld wordt afgevoerd. 
    • Eventuele straalkolken moeten in de onverharde bermen geplaatst worden zodat deze enkel functioneren nadat eerst de onverharde oppervlakte met water verzadigd is. 
    • De onverharde bermen worden bij voorkeur licht komvormig uitgevoerd om zoveel mogelijk water in de teelaarde te kunnen opslaan. 
    • Een eventuele vertraagde afvoer en noodoverloop vanuit de wadi’s moet aangesloten worden op de voorziene leegloopleiding komende van de achterliggende Finse Piste, aangelegd in het kader van de heraanleg van de N3. Voor de aansluiting van deze leiding op de ingebuisde beek nr. 154 onder Sportstraat werd reeds een machtiging gegeven in het kader van de afgeleverde omgevingsvergunning OMV 2023070523. Het maken van een afzonderlijke aansluiting vanuit de wadi’s op de waterloop is niet toegelaten. 

    De gemeenteraad neemt kennis van het uitgebrachte advies van Fluvius System Operator en sluit zich hierbij aan. Bijgevolg wordt voorgesteld de voorwaarden geformuleerd in het advies op te nemen in de vergunning.

    De gemeenteraad neemt kennis van de overige voorwaardelijk gunstige adviezen.

    Juridische grond

    Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019;

    Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017;

    Regelgeving: bevoegdheid

    Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, latere wijzigingen en uitvoeringsbesluiten

    Besluit

    Artikel 1

    De aanleg van de nieuwe wegenis zoals aangevraagd in de omgevingsvergunningsaanvraag met referentie 202345 – OMV_2022063061, ingediend door BV Wonen in Limburg, met maatschappelijke zetel te Ringlaan 20, te 3530 Houthalen-Hechteren en met als KBO nummer: 0401.314.140, voor het oprichten van 28 sociale woongelegenheden met infrastructuurwerken, wordt goedgekeurd.

    Artikel 2

    Het tracé van de wegenis en de rooilijn, met name de ligging en de breedte zoals aangegeven en aangeduid op de bijgevoegde plannen zoals aangevraagd in de omgevingsvergunningsaanvraag met referentie 202345 – OMV_2022063061, ingediend door BV Wonen in Limburg, met maatschappelijke zetel te Ringlaan 20, te 3530 Houthalen-Hechteren en met als KBO nummer: 0401.314.140, voor het oprichten van 28 sociale woongelegenheden met infrastructuurwerken, in het bijzonder de loten 23, 27 en 29 zoals aangeduid op het rooilijnplan ‘BA_19.237-230523-20won-8app-indC-240322_I_N_rooilijn.pdf (index C)’ opgesteld door Paternotte Architecten BV, Gorsemweg 71, B-3800 Sint-Truiden, wordt goedgekeurd.

    Artikel 3

    De vergunningsaanvrager zal de kosten dragen voor het uitvoeren van de volledige wegenuitrusting, met inbegrip van alle nutsvoorzieningen met volgende lasten in de vergunning:  

    • De betaling van de kostprijs voor de aanleg van de waterleiding zal rechtstreeks betaald worden, door de aanvragers, aan de maatschappij, overeenkomstig hun gestelde voorwaarden. 
    • De betaling van de kostprijs voor de aanleg van de nodige infrastructuur van Proximus, zal rechtstreeks worden betaald door de aanvragen, aan de maatschappij, in overeenstemming met hun gestelde voorwaarden. 
    • De betaling van de kosten voor de aanleg van de nodige infrastructuur van Wyre, zal rechtstreeks worden betaald door de aanvrager, aan de maatschappij, in overeenstemming met hun gestelde voorwaarden.

    en de vergunningsaanvrager zal de gronden waarop de openbare wegen, aanhorigheden en nutsvoorzieningen die zullen worden aangelegd kosteloos overdragen naar het openbaar domein van de gemeente Heers vanaf het ogenblik van de definitieve oplevering van de werken.  

     

    Artikel 4

    Het college van burgemeester en schepenen zal volgende voorwaarden in de omgevingsvergunning opnemen en aan de vergunninghouder willen opleggen:

    1. Voor de uitrusting van de verkaveling met een drinkwaterleiding op het openbaar domein moet door de initiatiefnemer onderstaande betaald worden:
    • een forfaitaire kost per bijkomend aan te sluiten kavel
    • een kost voor ontwerp en veiligheidscoördinatie per project

    Gezien het hier sociale woningbouw betreft zal er een offerte op maat worden opgemaakt. 

    • De regenwateraansluitingen van loten 15 t.e.m. 22, inclusief de aangrenzende verhardingen, moeten cfr. de plannen bij de vergunningsaanvraag op de op infiltratievoorzieningen/wadi’s aangesloten worden. 
    • Alle verhardingen op het terrein moeten echter in eerste instantie oppervlakkig afwateren naar de aanliggende groenzones.
    • Er mogen geen straatkolken in de rand van de wegenis/verhardingen geplaatst worden waardoor het water dat op deze verhardingen valt versneld wordt afgevoerd.
    • Eventuele straalkolken moeten in de onverharde bermen geplaatst worden zodat deze enkel functioneren nadat eerst de onverharde oppervlakte met water verzadigd is. 
    • De onverharde bermen worden bij voorkeur licht komvormig uitgevoerd om zoveel mogelijk water in de teelaarde te kunnen opslaan.
    • Een eventuele vertraagde afvoer en noodoverloop vanuit de wadi’s moet aangesloten worden op de voorziene leegloopleiding komende van de achterliggende Finse Piste, aangelegd in het kader van de heraanleg van de N3. Voor de aansluiting van deze leiding op de ingebuisde beek nr. 154 onder Sportstraat werd reeds een machtiging gegeven in het kader van de afgeleverde omgevingsvergunning OMV 2023070523. Het maken van een afzonderlijke aansluiting vanuit de wadi’s op de waterloop is niet toegelaten.
    • De voorwaarden geformuleerd in het advies van Fluvius System Operator dienen te worden nageleefd.

    Artikel 5

    De op de aanvraag aangegeven openbare wegen, aanhorigheden en openbare nutsvoorzieningen, alsook de gronden waarop ze komen, worden door de aanvrager vrij en onbelast en zonder kosten, aan de gemeente afgestaan. Het betreft lot 29 van 83,49 m², lot 27 van 245,41 m² en lot 23 van 835,28 m² zoals aangeduid op het rooilijnplan BA_19.237-230523-20won-8app-indC-240322_I_N_rooilijn.pdf (index C) opgesteld door Paternotte Architecten BV, Gorsemweg 71, B-3800 Sint-Truiden en zoals opgenomen in de verklaring tot kosteloze grondafstand.


Publicaties

Agenda
Besluitenlijst
Notulen