Terug
Gepubliceerd op 08/05/2024

2024_GR_00045 - Rapportering Lokaal Energie- en Klimaatpact - Kennisneming

Gemeenteraad
ma 29/04/2024 - 20:00 Raadzaal
Kennis genomen

Samenstelling

Aanwezig

Carina Volont, Voorzitter; Gerald Kindermans, Raadslid; Benny Schroyen, 2de Schepen; Kristof Pirard, Burgemeester; Jozef Royer, Raadslid; Luc Schalenbourg, Raadslid; Heidi Pirlotte, 1ste Schepen/voorzitter Bijzonder Comité Sociale Dienst; Sonja Houbar, Raadslid; Erika Princen, Raadslid; Dieter Janssen, 3de Schepen; Anneleen Vanherck, 4de Schepen; Bart Stevens, Raadslid; Evi Lennertz, Raadslid; Johan Missotten, Raadslid; Christel Lambié, Raadslid; Katrien Herck, Raadslid; Ivo Carlens, Algemeen directeur

Afwezig

Henri Dumont, Raadslid; Mieke Smolders, Raadslid; Daniel Medarts, Raadslid

Secretaris

Ivo Carlens, Algemeen directeur

Voorzitter

Carina Volont, Voorzitter
2024_GR_00045 - Rapportering Lokaal Energie- en Klimaatpact - Kennisneming 2024_GR_00045 - Rapportering Lokaal Energie- en Klimaatpact - Kennisneming

Motivering

Aanleiding en context

Vlaanderen en de lokale besturen hebben de handen in elkaar geslagen om samen de nodige transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken. Er werd gestart met het LEKP 1.0 om een nieuw ecosysteem uit te bouwen, waarbij lokale stakeholders, lokale besturen en het Vlaamse niveau nauwer samenwerken. Tegen eind oktober 2021 hadden 293 van de 300 lokale besturen het LEKP 1.0 ondertekend. Door de aangescherpte Europese Klimaatambities (‘Fit for 55’) besliste de Vlaamse regering in november 2021 over een extra pakket maatregelen om de CO2-uitstoot sterker te verminderen. Daarbij werd ook de rol van de lokale besturen herbevestigd en nieuwe doelstellingen voorgesteld. Om het klimaat nog beter te helpen, ontstond het LEKP 2.0, dat enkele reeds bestaande doelstellingen van het LEKP 1.0 verscherpt en een bijkomende doelstelling omvat.

Argumentatie

Het Lokaal Klimaatpactportaal https://lokaalklimaatpact.be  volgt de resultaten per werf en per lokaal bestuur op. Via dit portaal zullen lokale besturen een overzicht voor hun gemeente kunnen downloaden. Waar gewenst kunnen ze dit overzicht aanvullen, of ingeven indien een actie niet gecapteerd zou zijn via de brondatabanken (zie infra). Eénmaal per jaar worden deze resultaten in functie van het LEKP van het voorbijgaande jaar op de gemeenteraad voorgelegd. Voor deze opvolging van de realisaties onder het LEKP laadt het lokaal bestuur een gemeenteraadsbesluit van de jaarlijkse bespreking op via het Loket voor Lokale Besturen (module subsidiebeheer). Dit gebeurt voor 1 mei 2024, met een jaarlijkse frequentie. Het Lokaal Klimaatpactportaal toont de resultaten van de lokale besturen voor de 17 verschillende doelstellingen van het LEKP 1.0 en 2.0 doorheen de tijd. 

Voor de monitoring van de doelstellingen van werven 1 (vergroening) en 4 (aanpakken droogteproblematiek) wordt exclusief het groenblauwpeil (GBP) als brondatabank gebruikt. Het groenblauwpeil geeft cijfermatig inzicht in welke mate een perceel klimaatbestendig is op basis van blauwe (regenwaterbeheer) en groene (biodiversiteit, koolstofopslag, luchtkwaliteit, verkoeling) parameters. Het voornaamste doel van het groenblauwpeil is om burgers te sensibiliseren door blauwe of groene maatregelen voor te stellen om hun perceel klimaatbestendiger te maken.

Het lokaal energie- en klimaatrapport is als bijlage toegevoegd. 


Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de inhoudelijke rapportering over het jaar 2023 in verband met het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 en 2.0.

Artikel 2

Het ondertekende gemeenteraadsbesluit  en het LEKP-rapport worden ten laatste op 1 mei 2024 via het Digitaal Loket van Agentschap Binnenlands Bestuur ingediend.