Terug
Gepubliceerd op 04/11/2024

2024_GR_00072 - Wijziging Statuten IGS Haspengouw West 2020-2025 vanaf 1 januari 2025 - Goedkeuring

Gemeenteraad
ma 23/09/2024 - 20:00 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Carina Volont, Voorzitter; Gerald Kindermans, Raadslid; Henri Dumont, Raadslid; Benny Schroyen, 2de Schepen; Kristof Pirard, Burgemeester; Jozef Royer, Raadslid; Luc Schalenbourg, Raadslid; Sonja Houbar, Raadslid; Erika Princen, Raadslid; Mieke Smolders, Raadslid; Dieter Janssen, 3de Schepen; Anneleen Vanherck, 4de Schepen; Bart Stevens, Raadslid; Daniel Medarts, Raadslid; Evi Lennertz, Raadslid; Christel Lambié, Raadslid; Katrien Herck, Raadslid; Ivo Carlens, Algemeen directeur

Afwezig

Heidi Pirlotte, 1ste Schepen/voorzitter Bijzonder Comité Sociale Dienst; Johan Missotten, Raadslid

Secretaris

Ivo Carlens, Algemeen directeur

Voorzitter

Carina Volont, Voorzitter

Stemming op het agendapunt

2024_GR_00072 - Wijziging Statuten IGS Haspengouw West 2020-2025 vanaf 1 januari 2025 - Goedkeuring

Aanwezig

Carina Volont, Gerald Kindermans, Henri Dumont, Benny Schroyen, Kristof Pirard, Jozef Royer, Luc Schalenbourg, Sonja Houbar, Erika Princen, Mieke Smolders, Dieter Janssen, Anneleen Vanherck, Bart Stevens, Daniel Medarts, Evi Lennertz, Christel Lambié, Katrien Herck, Ivo Carlens
Stemmen voor 17
Bart Stevens, Benny Schroyen, Mieke Smolders, Gerald Kindermans, Erika Princen, Dieter Janssen, Kristof Pirard, Evi Lennertz, Henri Dumont, Jozef Royer, Sonja Houbar, Anneleen Vanherck, Luc Schalenbourg, Daniel Medarts, Christel Lambié, Katrien Herck, Carina Volont
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2024_GR_00072 - Wijziging Statuten IGS Haspengouw West 2020-2025 vanaf 1 januari 2025 - Goedkeuring 2024_GR_00072 - Wijziging Statuten IGS Haspengouw West 2020-2025 vanaf 1 januari 2025 - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

De stad Borgloon en de stad Tongeren hebben besloten te fusioneren tot de stad Tongeren-Borgloon. Dit is goedgekeurd door de gemeenteraden van Borgloon en Tongeren op 17 oktober 2023. De fusie treedt in werking op 1 januari 2025.

Artikel 2.32 van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 omschrijft de impact en werkwijzen van een gemeentefusie op een bestaande IGS-werking.

De stad Borgloon werkt voor het lokaal woonbeleid samen met de gemeenten Gingelom, Heers en Wellen in het intergemeentelijk samenwerkingsverband Haspengouw-West gedurende de periode 1 januari 2020 tot en met 31 december 2025. Deze intergemeentelijke samenwerking verloopt via een interlokale vereniging van onbepaalde duur, beschreven in de statuten.

De stad Tongeren heeft een intergemeentelijke samenwerking met de gemeente Herstappe voor haar woonbeleid.

De fusie van 1 januari 2025 heeft gevolgen voor het laatste werkingsjaar 2025 voor beide intergemeentelijke samenwerkingsverbanden. Door de fusie dienen de gemeenten een keuze te maken over de verdere deelname of stopzetting van de samenwerking aan één van de twee intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.

De impact van de fusie op het intergemeentelijk samenwerkingsverband werd besproken op het beheerscomité van de interlokale vereniging op 6 november 2023 en 18 maart 2024. De mogelijke scenario’s en financiële impact werden besproken: Borgloon stapt uit het IGSW Haspengouw West, de fusiegemeente treedt toe tot dit IGS of de fusiegemeente blijft lid van het IGS Tongeren-Herstappe. De fusie heeft geen impact op de gemeentelijke financiële bijdragen die werden afgesloten voor de periode 2020-2025. De gemeenten Gingelom, Heers en Wellen gaven aan de keuze hierover bij de fusiegemeente te laten.

Argumentatie

De steden Borgloon en Tongeren voerden hierover gesprekken op 14 december 2023 en 24 april 2024 met de projectuitvoerder Stebo.

De stad Borgloon heeft, in overleg met de stad Tongeren, besloten vanaf 1 januari 2025 uit te treden uit het IGSW Haspengouw West. De drie overige deelnemende IGS-gemeenten – Gingelom, Heers en Wellen – dienen bij gewone meerderheid in het CBS eveneens akkoord te gaan met de beslissing van de stad Borgloon om uit te treden.

De uittreding uit het IGS heeft ook een aanpassing van de statuten in de interlokale vereniging tot gevolg. (zie artikel 4) Bijgevolg dient deze keuze ook voorgelegd aan de gemeenteraad.

De stad Borgloon wil het aangegane engagement van 6 jaar t.a.v. de partnergemeenten in het IGSW Haspengouw West en Stebo vzw volbrengen en de voorziene gemeentelijke financiering behouden voor de uitvoering van woonbeleidstaken door Stebo vzw in 2025.

Juridische grond

Het decreet Bestuursdecreet van 7 december 2018 betreffende de openbaarheid van bestuur.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder deel 2, titel 7 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder deel 2, titel 1, hoofdstuk 1, afdeling 3, over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder deel 2, titels 8 en 9, over de samenvoeging van gemeenten.

Het gemeenteraadbesluit van 24 juni 2019 tot oprichting van het intergemeentelijk samenwerkingsverband IGSW Haspengouw West volgens het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021, met als werkingsgebied Borgloon, Gingelom, Heers en Wellen en als projectuitvoerder vzw Stebo.

De oprichting van de interlokale vereniging IGSW Haspengouw West op 3 juli 2019.

Het gemeenteraadbesluit van 24 juni 2019 waarin het projectplan IGS Haspengouw West wordt goedgekeurd, later goedgekeurd door de Minister van Wonen op 19 december 2019.

Het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021, boek 2, titel 4, betreffende de subsidiëring van intergemeentelijke projecten ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid. In het bijzonder hoofdstuk 6 over de fusies van gemeenten en artikel 2.32 over de impact van de gemeentefusies van 1 januari 2025 op het laatste werkingsjaar 2025 van de bestaande IGS projecten.

De respectievelijke gemeenteraadbesluiten van 17 oktober 2023 tot samenvoeging van de stad Tongeren en de stad Borgloon.

Regelgeving bevoegdheid

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
<p>Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, latere wijzigingen en uitvoeringsbesluiten</p>

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeente Heers gaat akkoord met de uittreding van de stad Borgloon uit het IGSW Haspengouw West vanaf 01/01/2025. 

Artikel 2

De gemeente Heers geeft goedkeuring aan de aanpassing van de statuten van het IGSW Haspengouw West zoals hieronder opgenomen.

WIJZIGING STATUTEN IGS 2020-2025, met ingang van 1/1/2025

IGSW Haspengouw West

Tussen de ondergetekenden

De stad Borgloon, Speelhof 10 te 3840 Borgloon, vertegenwoordigd door de heer Danny Deneuker, voorzitter gemeenteraad en de mevrouw Vera Leemans, algemeen directeur, handelend in naam en voor de rekening van de stad Borgloon.

De gemeente Gingelom, Sint-Pieterstraat 1 te 3890 Gingelom, vertegenwoordigd door de heer Patrick Lismont, burgemeester en mevrouw Kim Peters, algemeen directeur, handelend in naam en voor de rekening van de gemeente Gingelom.

De gemeente Heers, Paardskerkhofstraat 20 te 3870 Heers, vertegenwoordigd door mevrouw Carina Volont, voorzitter gemeenteraad en de heer Ivo Carlens, algemeen directeur, handelend in naam en voor de rekening van de gemeente Heers.

De gemeente Wellen, Dorpsstraat 25 te 3830 Wellen, vertegenwoordigd door mevrouw Els Robeyns, burgemeester en de heer Chiel Herbots, algemeen directeur wnd., handelend in naam en voor de rekening van de gemeente Wellen.

De projectuitvoerder vzw Stebo, Windekestraat 1 te 3600 Genk, vertegenwoordigd door de heer Olivier Dubois, voorzitter en mevrouw Carien Neven, bestuurder, handelend in naam en voor de rekening van de vzw Stebo.


HOOFDSTUK 1: Naam, zetel, doel, duur en opzegmogelijkheden

Artikel 1

De hierboven vermelde lokale overheden en Stebo vzw richten samen een intergemeentelijk samenwerkingsverband zonder rechtspersoonlijkheid op onder de vorm van een interlokale vereniging. Deze interlokale vereniging draagt de naam ‘IGSW Haspengouw West’. Zij wordt geregeld door de bepalingen van het decreet Lokaal Bestuur van 22/12/2017, houdende de intergemeentelijke samenwerking en door het Besluit van de Vlaamse Regering houdende de subsidiëring van projecten ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid, van 16/11/2018 (en eventuele latere wijzigingen) alsook door deze overeenkomst met statutaire draagkracht. 

Artikel 2

De zetel van de vereniging is gevestigd in de Windekestraat 1 te 3600 Genk.

Artikel 3

De interlokale vereniging heeft tot doel de participerende gemeenten te ondersteunen in activiteiten met het oog op een ambitieus lokaal woonbeleid, zowel gemeentelijk als intergemeentelijk.

Artikel 4

De interlokale vereniging werd opgericht met ingang van 03/07/2019 voor onbepaalde duur en voor een minimumperiode van 6 jaar.

Leden kunnen enkel uit de interlokale vereniging stappen na elke projectperiode en dit op voorwaarde dat het lid, minstens 9 maanden voor de start van de volgende projectperiode een schriftelijke opzeg heeft gedaan naar het adres van de maatschappelijke zetel.

Omwille van de fusie van de stad Borgloon met de stad Tongeren, maakt de stad Borgloon per 01/01/2025 geen deel meer uit van deze interlokale vereniging. De stad engageert zich ertoe alle formaliteiten die voortvloeien uit de projectwerking 2024 uit te voeren, conform de vigerende regelgeving en de statutaire bepalingen.


HOOFDSTUK 2: samenstelling beheerscomité, benoeming en ontslagen van beheerders en werking van de organisatie

Artikel 5

Er is een beheerscomité opgericht dat wordt samengesteld uit één stemgerechtigd lid per gemeente, aangesteld door de respectievelijke gemeenteraden en bij voorkeur de schepen belast met het beleidsdomein huisvesting en ruimtelijke ordening. Elke gemeente duidt eveneens een plaatsvervanger aan. De projectuitvoerder neemt deel aan het beheerscomité als stemgerechtigd lid en wordt aangesteld door de raad van bestuur van vzw Stebo. Het comité kan uitgebreid worden met niet stemgerechtigde leden, zijnde een gemeentelijke deskundige per gemeente, een vertegenwoordiging van de provincie Limburg en van de projectuitvoerder. Naast deze leden kunnen ook externe deskundigen worden uitgenodigd.

De gemandateerden in de interlokale vereniging worden ten laatste binnen de 3 maanden na de ondertekening van de intergemeentelijke overeenkomst aangesteld of ten laatste binnen de 3 maanden na de aanstelling van de gemeenteraad.

Het beheerscomité duidt onder haar leden de voorzitter en ondervoorzitter aan.

Artikel 6

De stemgerechtigde leden van het beheerscomité worden benoemd voor de periode van een gemeentelijke bestuurslegislatuur en voor zover zij verantwoordelijk blijven voor de beleidsdomeinen huisvesting/ruimtelijke ordening.

Het mandaat van de stemgerechtigde leden wordt beëindigd indien de gemeenteraad die zij/hij vertegenwoordigt, zijn/haar mandaat intrekt en een vervanger aanduidt.

Alle stemgerechtigde leden zijn van rechtswege ontslagnemend bij verlies van hun openbaar mandaat. De mandaten in het beheerscomité worden beëindigd of herbevestigd, ten laatste drie maanden na de installatie van de nieuwe gemeenteraad.

Artikel 7

De leden van het beheerscomité of een plaatsvervanger, vertegenwoordigen in principe hun respectieve gemeente in de projectstuurgroep die verplicht minstens 2 maal per jaar samenkomt, zoals bepaald in het BVR d.d. 16 november 2018, met het oog op de opvolging en evaluatie van het projectprogramma. Het beheerscomité kan in zijn werkzaamheden geadviseerd worden door diverse deskundigen.

Artikel 8

Het beheerscomité kan slechts rechtsgeldig beraadslagen en beslissen indien minstens de helft van de leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn.

Elk stemgerechtigd beheerder beschikt over één stem.

Het beheerscomité streeft consensus na. Indien geen consensus wordt bereikt, wordt een beslissing genomen bij 2/3 meerderheid.

Artikel 9

Het beheerscomité vergadert minstens twee keer per jaar: een eerste keer ter goedkeuring van de jaarcijfers van het afgelopen werkjaar en het inhoudelijk jaarrapport, een tweede keer voor de vaststelling van het budget en het werkplan van het volgende werkjaar.

Via het voeren van een analytische projectboekhouding legt de projectuitvoerder deze financiële stukken voor.

Artikel 10

Tot de bevoegdheden van het beheerscomité behoren:

-        het overleg over de wijze waarop onderhavige overeenkomst wordt uitgevoerd;

-        het vaststellen van het programma, het budget en de financiële modaliteiten volgens de afgesproken verdeelsleutels per projectperiode en per werkjaar;

-        het goedkeuren van het jaarverslag;

-        het vaststellen van de jaarrekening van de interlokale vereniging;

-        het wijzigen van de statuten;

-        het aanduiden van een voorzitter en ondervoorzitter van het beheerscomité;

-        het afsluiten van contracten;

-        het evalueren van het financieel beheer;

-        de arbitrage bij de financiële gevolgen van het niet vervullen van activiteiten in de gemeenten;

-        het organiseren van en toezicht houden op alle activiteiten die leiden tot de realisatie van de doelstellingen van de interlokale vereniging, via de door het BVR verplichte projectstuurgroep.

Het beheerscomité kan bevoegdheden delegeren.

Artikel 11

Er worden geen zitpenningen uitgekeerd aan de beheerders onder voorbehoud van hetgeen bepaald is in artikel 395 derde lid van het decreet Lokaal Bestuur d.d. 22/12/2017.

Artikel 12

De organisatie van de werkzaamheden kan door het beheerscomité worden geregeld in een huishoudelijk reglement.

Artikel 13

De interlokale vereniging stelt Stebo vzw, Windekestraat 1 te Genk, aan als coördinator van alle projectactiviteiten. Stebo vzw voorziet autonoom in de aanstelling van het vereiste personeelskader ter uitvoering van de aan haar gemandateerde activiteiten en draagt hiervoor alle hiërarchische verantwoordelijkheden evenals het juridisch werkgeverschap.


HOOFDSTUK 3: inbreng van de deelnemende gemeenten, goedkeuring van de rekeningen en bestemming van het resultaat

Artikel 14

De middelen worden telkens aan het begin van het werkjaar opgevraagd door de projectuitvoerder bij de verschillende financierende overheden.

De projectuitvoerder staat in voor de boekhoudkundige administratie van de vereniging.

Artikel 15

De projectuitvoerder coördineert de jaarlijkse inhoudelijke en financiële rapportage en zorgt ervoor dat deze binnen de vier maanden na afloop van het werkjaar worden voorgelegd aan het beheerscomité. Na goedkeuring door het beheerscomité worden deze stukken bezorgd aan de financierende partners.

De rekeningen van de interlokale vereniging worden jaarlijks ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten, samen met het jaarverslag (zijnde de verslagen van de stuurgroep), het budget voor het komende werkjaar en dit binnen de zes maanden na afloop van het werkjaar.

De jaarrekening is goedgekeurd indien de gewone meerderheid van de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten deze goedkeurt. Indien de gemeenteraad haar besluit niet binnen de negentig dagen na de voorlegging verstuurd heeft, wordt de jaarrekening als goedgekeurd beschouwd.

De projectuitvoerder staat in voor de coördinatie van het projectprogramma en de daarbij horende inhoudelijke en financiële rapportage. De rapportering gebeurt conform de vormvereisten van Wonen in Vlaanderen en desgevallend de Provincie Limburg.

De taakverdeling voor de uitvoering van de activiteiten wordt in onderling overleg tussen de gemeenten en Stebo vastgelegd en gebudgetteerd. Deze vormt de basis voor de berekening van de gemeentelijke bijdragen.

Het lid, hetzij de gemeente, hetzij de projectuitvoerder die de afgesproken activiteiten niet of onvoldoende uitvoert waardoor subsidies worden ingehouden door het Agentschap Wonen in

Vlaanderen of de Provincie Limburg, neemt deze inhouding integraal ten laste. De leden van de vereniging hebben kennis genomen van de sanctioneringsmogelijkheden van deze subsidiërende overheden.

Bij een batig saldo van de totale resultatenrekening van het project op jaarbasis, beslist het beheerscomité over de bestemming hiervan. Indien de projectuitvoerder meer kosten voorlegt dan voorzien in haar financiering door de verschillende co-financierende overheden, zuivert zij zelf het ontbrekende saldo aan.


HOOFDSTUK 4: vereffening 

Artikel 16

Wanneer aan het bestaan van de vereniging een einde komt, tenzij van rechtswege, wordt door de deelnemende gemeenten in gezamenlijk akkoord één of meerdere vereffenaars aangesteld.

Voor alles wat niet door deze overeenkomst en het eventuele huishoudelijk reglement van de interlokale vereniging wordt geregeld, zal het Decreet Lokaal Bestuur d.d. 22/12/2017, houdende de intergemeentelijke samenwerking van toepassing zijn.


Aldus opgemaakt te Genk op 27/09/2024, in 7 exemplaren (voor elke partij en voor de Provincie en Vlaanderen een exemplaar ter kennisgeving), waarbij elk der voornoemde partijen erkent één exemplaar te hebben ontvangen.