Met dit punt wordt aan de gemeenteraad goedkeuring gevraagd van het tracé en wegenisontwerp en vaststelling waarborgen m.b.t. aanvraag omgevingsvergunning - dossier 2023_6 / OMV2023125521 - een verkaveling voor 17 loten voor grondgebonden eengezinswoningen, 1 lot voor een distributiecabine en met wegenisaanleg toegankelijk vanaf de Burgemeestersstraat.
Dit betreft een 'zaak van de wegen' die deel uitmaakt van een aanvraag omgevingsvergunning. De zaak van de wegen moet behandeld worden vooraleer een besluit kan worden genomen over het de aangevraagde verkaveling. De 'Zaak van de wegen' beoordeelt hoe de wegenis is vorm gegeven bv. is de aankleding kwalitatief, is er voldoende groenvoorziening, is de gemeente bereid de oppervlakte bereid over te nemen in het openbaar domein en in te staan voor het toekomstig onderhoud?
Nadat een beslissing is genomen over de 'Zaak van de wegen' volgt een beoordeling van de goede ruimtelijke ordening van de aangevraagde verkaveling en kan er al dan niet overgegaan worden tot het afleveren van de omgevingsvergunning. Het niet behandelen van de 'Zaak van de wegen' zou een procedurefout zijn.
Gelet op de aanvraag ingediend door Danneels Projects, met adres te 2570 DUFFEL, A. Stockletlaan 195, tot het verkavelen van gronden voor 17 loten voor grondgebonden eengezinswoningen, 1 lot voor een distributiecabine en met wegenisaanleg toegankelijk vanaf de Burgemeestersstraat, kadastraal gekend onder Heers, 11de afdeling, sectie B nr. 323L, 323N, 342C, 345A, 346B, 346C, 346D en 351B.
De aanvraag situeert zich volgens het gewestplan ‘Sint-Truiden Tongeren’ (Koninklijk Besluit van 05/04/1977) in woongebied met landelijk karakter;
Het perceel is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg of gemeentelijke of provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan;
Er wordt een omgevingsvergunning gevraagd voor een verkaveling met aanleg wegenis met het oog op de bouw van woningen.
De nieuw aan te leggen weg takt aan op de Burgemeestersstraat.
De omgevingsvergunning omvat de aanleg van de wegenis met de bedoeling deze over te laten aan de gemeente en op te nemen in het openbaar domein als een gemeenteweg.
Concreet is er voor deze aanvraag sprake van:
Het aanleggen van een nieuwe gemeenteweg met groenstroken en parkeerstroken inclusief de nutsvoorzieningen;
De opname in het openbaar domein van een groene openbare ruimte met ruimte voor water (bufferbuizen en bufferbekken).
Gelet op het ontwerp en de raming van de uit te voeren infrastructuur (wegen, riolering, nutsvoorzieningen en groenaanleg);
Overwegende dat aan de verplichtingen inzake de aanleg van nutsleidingen moet voldaan worden;
Gelet op de adviezen van de nutsmaatschappijen i.k.v. de aanvraag omgevingsvergunning;
Overwegende dat de bezwaren niet handelen over de Zaak van de wegen;
Overwegende dat de eigendom van de in de aanvraag aangegeven wegen en aanhorigheden en openbare nutsvoorzieningen, alsook de gronden waarop ze komen, vrij en onbelast en zonder kosten zullen afgestaan worden aan de gemeente;
Overwegende dat het lot waarop deze grondafstand betrekking heeft lot 18 is met een oppervlakte van 47a 30ca zoals aangeduid op het plan ‘Verkaveling Burgemeestersstraat - Rooilijnplan’ van 30/09/2022 (dossiernr. GT-210400-62) opgemaakt door Ing. Peter Gijsen van Geotec met adres te 3742 Bilzen, Riemsterweg 117 en opgenomen in het dossier ‘aanvraag omgevingsvergunning met nummer dossier OMV2023125521.
Fractie N-VA legt een stemverklaring af die als bijlage aan de notulen wordt toegevoegd.
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur, inzonderheid de artikelen 40 en 41;
Gelet op het gewestplan Sint-Truiden Tongeren goedgekeurd bij KB op 05/04/1977;
Gelet op het decreet van 22 februari 1995 houdende de bodemsanering, inzonderheid de artikels 32, 41, 42 en 43;
Gelet op de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening;
Gelet op het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunningen, inzonderheid artikel 31 e.v.;
Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, inzonderheid artikel 47;
Gelet op het decreet van 3 mei 2019 betreffende de gemeentewegen, in het bijzonder artikelen 3 en 4 waarin een algemeen toetsingskader wordt aangehaald gebaseerd op volgende principes:
Wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
Een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
De verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
Wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
Bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.
De bevoegdheid om het project ten aanzien van de ruimtelijke ordening te beoordelen, is uitsluitend toegewezen aan het college van burgemeester en schepenen, voor wat betreft de wegenis ligt de bevoegdheid bij de gemeenteraad.
De gemeenteraad is met uitsluiting van andere bestuursorganen of niveaus bevoegd, in aanvulling van het bovenvermelde algemeen toetsingskader, om (op basis van de vaste rechtspraak):
Te oordelen over de aanleg van nieuwe wegen, de tracéwijziging en de verbreding of opheffing van bestaande gemeentelijke wegen en moet het onvoorwaardelijk doen;
In dat oordeel niet alleen een aangepaste infrastructuur binnen de verkaveling zelf te betrekken, met nutsvoorzieningen zoals bv. wegen en de eigenlijke uitrusting ervan met o.m. as-verschuivingen, verkeersdrempels e.d. , voet- en fietspaden, aanplantingen, elektriciteit, gas, waterleiding, telefoon, tv-distributie, riolering en afwatering, maar eveneens een in die beoordeling aangepaste verkeerssituatie in de omgeving betrekt met, zo noodzakelijk, bijkomende aangepaste verkeersreglementen en gemeenschapsinfrastructuur;
Kwesties als groenbehoud, verkeersinfrastructuur, verkeersveiligheid, riool- en afvalvoorzieningen, elektriciteitsnetwerken, maatschappelijke infrastructuur enz. in rekening te nemen met betrekking tot de zaak van de wegen.
De gemeenteraad moet in toepassing van artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning een beslissing nemen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg alvorens de vergunningverlenende overheid (in dit geval het college van burgemeester en schepenen) een beslissing kan nemen over de aanvraag.
Enkel de gemeenteraad heeft beslissingsbevoegdheid over de aanleg, wijzigingen en aanpassingen aan gemeentewegen.
De gemeenteraad spreekt zich in haar beslissing uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein.
Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
De aanleg van de nieuwe wegenis zoals aangevraagd in de omgevingsvergunningsaanvraag met referentie 2023/006 OMV2023125521, ingediend door Danneels Projects, vertegenwoordigd door dhr. Mathieu Descamps, met als adres A. Stocletlaan 195 te 2570 Duffel, voor het verkavelen van gronden en de aanleg van nieuwe wegenis met het oog op het realiseren van 17 loten voor woningen, wordt goedgekeurd.
Het tracé van de wegenis en de rooilijn, met name de ligging en de breedte zoals aangegeven en aangeduid op de bijgevoegde plannen zoals aangevraagd in de omgevingsvergunningsaanvraag met referentie 2023/006 OMV2023125521,ingediend door Danneels Projects, vertegenwoordigd door dhr. Mathieu Descamps, met als adres A. Stocletlaan 195 te 2570 Duff, voor het verkavelen en de aanleg van nieuwe wegenis met het oog op 17 loten voor woningen, in het bijzonder m.b.t. lot 18 van 4.730m² zoals aangeduid op het plan ‘Verkaveling Burgemeestersstraat - Rooilijnplan’ van 30/09/2022 (dossiernr. GT-210400-62) opgemaakt door Ing. Peter Gijsen van Geotec met adres te 3742 Bilzen, Riemsterweg 117 en opgenomen in het dossier ‘aanvraag omgevingsvergunning met nummer dossier OMV2023125521 wordt goedgekeurd. De plannen maken integraal deel uit van dit besluit.
De verkavelaars zullen de kosten dragen voor het uitvoeren van de volledige wegenuitrusting, met inbegrip van alle nutsvoorzieningen:
en de verkavelaars zullen de gronden waarop de openbare wegen, aanhorigheden en nutsvoorzieningen die zullen worden aangelegd kosteloos overgedragen naar het openbaar domein van de gemeente Heers vanaf het ogenblik van de definitieve oplevering van de werken.
De gemeenteraad legt volgende voorwaarden op aan de vergunninghouder:
De gemeenteraad legt volgende voorwaarden op aan de vergunninghouder:
1. De op de plannen aangeduide openbare wegen, aanhorigheden en nutsvoorzieningen, evenals de gronden waarop ze worden aangelegd worden vrij en onbelast, en zonder kosten voor de gemeente Heers, kosteloos overgedragen en afgestaan aan de gemeente Heers.
2. De lasten die worden opgelegd door de nutsmaatschappijen moet worden nageleefd. (Fluvius, de watergroep e.a.)
3. Borgbepaling:
o Om de uitvoering van de in de vergunning opgelegde lasten te verzekeren, zal de vergunninghouder een financiële waarborg dienen te voorzien. Hiertoe zal de vergunninghouder eerst een overeenkomstige bankgarantie moeten neerleggen voorafgaand aan de aanvang van de uitvoering van de omgevingsvergunning, de hierin stedenbouwkundig vergunde werkzaamheden en voorafgaand aan het bouwproject indien dit voorafgaand de wegwerkzaamheden wordt uitgevoerd.
o Als waarborgen worden gesteld voor in de vergunning opgelegde lasten met betrekking tot:
de aanleg en inrichting van de wegenis en riolering;
het ereloon voor studiebureau, ontwerper en veiligheidscoördinator op basis van de overeenkomsten, alsook alle overige kosten zoals voorzien in de opdracht (waaronder grondonderzoek, door de gemeente opgelegde laboratoriumproeven of andere door derden uit te voeren controles op de te gebruiken of te verwerken materialen)
de aanleg, inrichting en het 3-jarig onderhoud (tot aan definitieve oplevering) van het openbaar groen;
alle kosten verbonden aan het authentiseren van de eigendomsoverdracht, hierbij inbegrepen, niet limitatief, notariskosten, kosten voor het bekomen van een recent bodemattest, kosten van opmeting, …
de kosten verbonden aan de diverse nutsvoorzieningen.
o Het bedrag van de waarborg is gelijk aan het bedrag van de vermoedelijke kostprijs, incl. btw, van bovenvermelde werken/lasten zoals die blijkt uit de prijsofferte(s), welke ter goedkeuring is (zijn) voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen.
o De door de nutsmaatschappijen opgemaakte kostenramingen maken onderdeel uit van de te verlenen financiële waarborg, tenzij er een schriftelijk akkoord is van de desbetreffende nutsmaatschappij(en) dat reeds aan de geraamde kost voldaan is. Indien kan aangetoond worden dat reeds deels aan de geraamde kosten voldaan is, is het bedrag van de waarborg wat betreft de nutsvoorzieningen, gelijk aan het verschil van de door de nutsmaatschappijen geraamde kostprijs en het aan de nutsmaatschappijen reeds betaalde voorschot.
o De bankwaarborg wordt aangezuiverd, al naar gelang het geval, indien het toegewezen gunningsbedrag hoger of lager ligt dan het goedgekeurde ramingsbedrag en dit ten bedrage van het verschil tussen de goedgekeurde raming en het toegewezen gunningsbedrag. Bij verzoek tot vaststelling van de bankwaarborg op basis van de goedgekeurde gedetailleerde raming, dient de vergunninghouder reeds schriftelijk te verklaren dat deze bankwaarborg indien nodig zal worden verhoogd op het moment dat het definitieve gunningsbedrag gekend is.
o Het bedrag van de bankwaarborg van de vergunninghouder wordt vastgesteld door de gemeente, binnen de vijfenveertig (45) kalenderdagen na goedkeuring van de gedetailleerde raming. De aanzuivering van de borg dient te gebeuren ten laatste dertig (30) kalenderdagen vóór aanvang van de werken. De vergunninghouder bezorgt de gemeente het bewijs van borgstelling.
o Er kan niet tot aanvang van de werken worden overgegaan zolang deze bankwaarborg niet wordt gesteld.
o Bij de bankwaarborg dient expliciet vermeld: “Deze bankwaarborg is geldig tot de akte van kosteloze overdracht naar het openbaar domein van de gemeente Heers wordt verleden, die pas kan plaatsvinden na de definitieve oplevering van de afwerking van de werken. De bankwaarborg wordt op eerste verzoek aan de gemeente overgemaakt, wanneer de instelling een verzoek daartoe ontvangt van de gemeente.”
o Bij vertraging of niet-uitvoering van de verbintenissen (lasten) binnen de gestelde termijn van 15 kalenderdagen wordt opgelegd om alsnog tot uitvoering of herstel over te gaan. Indien de vergunninghouder nog steeds in gebreke blijft, heeft de gemeente het recht om zich ambtshalve in de plaats van de vergunninghouder te stellen voor de (verdere) uitvoering, de voltooiing of de herstelling van de in de omgevingsvergunning voor het project opgelegde verbintenissen (lasten), en dit op kosten en risico van de vergunninghouder. De bankwaarborg kan daartoe op eerste verzoek van de gemeente worden aangewend. Volgende termijnen worden daarbij in acht genomen:
wanneer de werken reeds zes (6) maanden stil liggen;
wanneer de voltooiingstermijn zoals beschreven in het goedgekeurde lastenboek reeds meer dan twaalf (12) maanden overschreden is;
wanneer de geconstateerde gebreken bij het proces-verbaal van de voorlopige oplevering niet werden verholpen binnen de daartoe gestelde termijnen;
wanneer de geconstateerde gebreken/beschadiging aan het toekomstig openbaar domein niet werden verholpen binnen de vijftien (15) kalenderdagen na de vaststelling (via officiële ingebrekestelling).
o Bij hoogdringende noodzakelijke herstellingen, die zonder herstelling tot (verdere) schade of (openbare) onveiligheid zouden kunnen leiden, dient onmiddellijk en zonder uitstel tot herstelling te worden overgegaan en kunnen de herstellingswerken onmiddellijk ambtshalve zonder voorafgaandelijke ingebrekestelling op kosten en risico van de vergunninghouder/aannemer worden uitgevoerd. Ook in dit geval kan bestuursdwang worden toegepast.
3. Vrijgave borg:
o De waarborg wordt tot 50% vrijgegeven na goedkeuring van de voorlopige oplevering door het college van burgemeester en schepenen. Hiertoe zal de vergunninghouder, na de voorlopige oplevering, een voorlopige eindafrekening tussen de vergunninghouder en de aannemer overmaken aan de gemeente, samen met de overeenkomstige betaalbewijzen.
o Voor de resterende 50% zal de gemeente de bankwaarborg opheffen na de goedkeuring van de definitieve oplevering door de gemeenteraad en na de aflevering van de ten hypotheekkantore overgeschreven authentieke akte betreffende de eigendomsoverdracht, op voorwaarde dat de vergunninghouder de eindafrekening en de betalingsbewijzen voorlegt van de kosten die zijn gemaakt in verband met de eigendomsoverdracht.
o De waarborg voor de aanleg van de nutsleidingen worden volledig vrijgegeven na bevestiging door de nutsmaatschappijen van de betaling van het saldo van de geraamde kostprijs.
4. Voorlopige (VO) en definitieve oplevering (DO):
o De VO en DO gebeuren telkens voor het dossier in zijn geheel.
o Na de VO volgt nog geen eigendomsoverdracht van het publiek toegankelijk domein. Vanaf de VO wordt het toekomstig openbaar domein in gebruik genomen als privaat terrein met openbaar karakter.
o De DO vindt ten vroegste 3 jaar na goedkeuring VO plaats. Voorwaarde hierbij is dat aan alle bepalingen van het goedgekeurde lastenboek is voldaan, dat aan alle opmerkingen van het proces-verbaal van voorlopige oplevering is voldaan.
o De VO en DO worden georganiseerd op initiatief van de vergunninghouder en gebeuren in aanwezigheid van diensthoofd technische dient van de gemeente Heers.
o Bij de voorlopige oplevering wordt een heel as-built dossier, GRB gekeurd, afgeleverd aan het gemeentebestuur.
Niemand mag een in deze verkaveling begrepen perceel verkopen, of verhuren voor meer dan negen jaar, een erfpacht of een opstalrecht vestigen of één van deze overdrachtsvormen aanbieden, zelfs onder opschortende voorwaarden, dan nadat de aanvrager de voorgeschreven werken en lasten uitgevoerd heeft of de financiële waarborgen voor nutsvoorzieningen, zoals hierboven bepaald, ervan verschaft heeft. De vervulling van deze formaliteit wordt geconstateerd door een bewijs dat door het college van burgemeester en schepenen afgegeven is en bij ter post aangetekende brief aan de verkavelaar medegedeeld wordt.
De omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden wordt geschorst zolang de gemeente niet in het bezit is van de nodige waarborgen en betalingen, of de nodige akkoorden al naargelang de voorwaarden opgelegd door de maatschappijen.
Alle werken dienen uitgevoerd te worden in overeenstemming met de goedgekeurde plannen en onder toezicht van de technische dienst van de gemeente Heers.
De op de aanvraag aangegeven openbare wegen, aanhorigheden en openbare nutsvoorzieningen, alsook de gronden waarop ze komen, worden door de aanvrager vrij en onbelast en zonder kosten, aan de gemeente afgestaan. Het betreft lot 18 van 4.730m² zoals aangeduid op het plan ‘Verkaveling Burgemeestersstraat - Rooilijnplan’ van 30/09/2022 (dossiernr. GT-210400-62) opgemaakt door Ing. Peter Gijsen van Geotec met adres te 3742 Bilzen, Riemsterweg 117 en opgenomen in het dossier ‘aanvraag omgevingsvergunning met nummer dossier OMV2023125521.